Artaxoa, 1.774 biztanle dituen Nafarroako herria, FOOD FOREST proiektuaren epizentroa izango da. Europako proiektu berritzaile honek, hiri-eremuetan elikagaien ekoizpen jasangarria eta ingurumen-berroneratzea sustatzea du helburu. Helburua Elikagaien Basoentzako (Food Forests, FF) negozio-eredu bideragarri bat garatzea da, nekazaritza-praktika tradizionalen aurrean alternatiba ekologiko eta iraunkor gisa.

Food Forest elikagaien basoak sustatzen dituen proiektu bat da, janaria modu jasangarrian ekoizteko diseinatutako ekosistemak, prozesu naturalak errepikatuz. Ohiko nekazaritzak ez bezala, elikagaien basoek biodibertsitatea sustatzen dute, lurzorua birsortzen dute eta permakulturaren printzipioak aplikatzen dituzte. Ekoizpen ekologikoaren modu horrek elikadura osasungarriagoa eta eskuragarriagoa lortzen laguntzeaz gain, hiri-espazioak birsortzeko eta biztanleen bizi-kalitatea hobetzeko ere lan egiten du.

Proiektuak lege-aldaketak bultzatuko ditu eta erakundeen laguntza sustatuko du elikagaien basoak ezartzeko, Europako elikagaien basoen sare komunitario baten bidez (Community Food Forests, CFF). Sare hori arduratuko da hezkuntza-programak inplementatzeaz, datuak biltzeaz, gizarte-kohesioa indartzeaz eta Europako hiriguneetan ingurumen-, gizarte- eta osasun-arloko erronka garrantzitsuei ekiteaz.

Apirilean zehar, Artaxoako komunitateak elikagaien basoei eta permakulturari buruzko hitzaldi, ikastaro eta lan-saio batzuetan parte hartzeko aukera izango du. Ekintza horiek tokiko biztanleak sentsibilizatzeko eta hezteko diseinatuta daude, ekoizpen jasangarri mota horren onurei buruz eta beren ingurunean jasangarritasun handiagoa lortzeko aldaketari nola lagun diezaioketen ezagutzera emateko.

Artaxoan Food Forest proiektua ezarrita, pausu garrantzitsua emango da hiri-inguruneak ekologikoagoak, erresilienteagoak eta autosufizienteagoak izan daitezen. Proiektu hau aukera paregabea da komunitatea aktiboki inplika dadin etorkizun berdeago eta iraunkorrago baten sorreran.

Utzi erantzuna